top of page

Carola Urru: Do každého koktejlu vkládám svou osobnost

V barmanské soutěži se značkami Glengoyne a Smokehead, jejíž finále proběhlo v rámci Whisky Life! Prague, zabodovala Carola Urru. Přestože nepatří mezi zaryté fanoušky whisky, svým netradičním koktejlem Unruly přesvědčila porotu, že výlet do Skotska si zaslouží právě ona. A kdo ví, třeba tam konečně přijde whisky na chuť… Než vyrazí na cestu, vyptali jsme se na její soutěžní koktejl, jak si užila festival či co chystá do budoucna.



Carolo, gratuluji k vítězství! Můžeš nám na začátek představit svůj vítězný koktejl a jeho název?

Unruly popisuje osobu nebo věc, které se vzpírají kontrole, tedy v podstatě rebela. Tak se cítím pokaždé, když soutěžím, i já sama – jiná, vybočující z řady.


Potýkala ses při přípravě koktejlu s nějakými výzvami?

Mou jedinou výzvou byla báze – nejsem zrovna velký fanoušek whisky. Byla to tedy hlavně osobní výzva. Zároveň nebylo úplně jednoduché vyvážit kyselost bílého zelí.


Pozastavme se u spojení whisky Smokehead Tequila Cask Terminado a svíčkové omáčky. Co tě přivedlo k této neobvyklé kombinaci?

Sáhla bych po čemkoli, co má na sobě napsáno „tequila“. Ale teď vážně – u Smokehead mě od první chvíle, co jsem ji vyzkoušela, zaujala vůně a chuť. To samé platí o svíčkové. Když se nad tím zamyslíte, vlastně to tak neobvyklá ingredience není. Je to jen omáčka z kořenové zeleniny vařená se smetanou. Podobnými metodami připravujeme na denní bázi i my, barmani, své cordialy. Možná vám to může znít divně, pro mě to zní kreativně.


Co tě motivovalo se soutěže zúčastnit?

Zaprvé jsem chtěla sama sobě dokázat, že dokážu vytvořit koktejl z něčeho, co běžně nepiji. A za druhé se mi doopravdy zamlouvala představa zůstat pět dní ve Skotsku a vidět konečně nejen nějaké whisky palírny, ale navíc utkání v ragby!


Máš na svém kontě více podobně netradičních koktejlů?

Například horká slivovice, BBQ a mořské řasy v rajčatové omáčce… mohla bych pokračovat, je jich celá řada. Ale pro mě se nejedná o něco nečekaného, netradičního. Tomu se zkrátka říká experimentování, což barmani a kuchaři běžně dělají. Tenhle experiment byl navíc korunován úspěchem.


Zpátky k Unruly – otestovala jsi tuto recepturu už dříve, nebo vznikla až přímo pro soutěž?

Jednalo se o premiéru, kterou mi umožnila jedinečná Mirka Kverková, Smokehead a další, kdo se na soutěži podíleli. Lépe to už ani dopadnout nemohlo!


Druhý den festivalu jsi měla možnost namíchat svůj koktejl návštěvníkům. Jaké byly jejich reakce? Byly srovnatelné s těmi od porotců?

Reakce návštěvníků byly k nezaplacení. Zpočátku mi nevěřili nebo byli ohledně ochutnávky poněkud skeptičtí. S porotci se to nedalo srovnat, nicméně lidé byli skutečně zvídaví.



Unruly tedy zabodoval na plné čáře. Bude nyní možné jej ochutnat i u tebe v baru?

V Savage Baru připravujeme nové The Champions Menu na další rok. Takže pokud já nebo Štěpán vyhrajeme ještě nějaké soutěže, dané nápoje do menu zařadíme a vy je budete mít možnost kdykoli ochutnat.


Odráží se v tvých koktejlech něco z tvé domoviny? A má naopak české prostředí jistá specifika, se kterými se musíš popasovat či se pokoušíš změnit?

Když vytvářím novou recepturu, nemusím používat ingredience ze své domoviny. Lidé výsledek poznají podle jeho zvláštních kombinací. Do každého koktejlu vkládám svou osobnost, což nezůstane bez povšimnutí – a to mě těší.

Co se českého prostředí týče, to je specifické hlavně pivem. Na mě je pak ostatní přesvědčit, že (nejen) v mém baru existují kromě piva i jiné skvělé věci. A přestože tomu věnujeme opravdu značné úsilí a čas, tak se stejně dočkáme věty: „Dám si pivo“. Velmi tak záleží na tom, jak o našich produktech mluvíme a jak je nabízíme.


Finále soutěže tě přivedlo na festival Whisky Life! Prague. Jednalo se o tvoji první návštěvu? A jaké jsi z ní měla dojmy?

Byla to již druhá návštěva. A bylo rozhodně skvělé objevit nové značky a potkat se s dalšími lidmi.


Bylo něco, co tě na festivalu příjemně překvapilo – ať už z pozice návštěvníka, nebo barmanky?

Organizace, která byla na jedničku.


Přišla bys na festival i mimo soutěž? Účastníš se podobných akcí coby návštěvník často?

Nechci nikoho zklamat… nicméně ostatní mě už dneska znají a vědí, že mě můžete najít kdekoliv a na jakýchkoliv akcích, jen ne na těch spojených s whisky…


Ochutnala jsi během pátku a soboty nějaké whisky? Která by byla v hlasování o tu zcela nejlepší tvým vlastním favoritem?

Mojí jasnou volbou je stále Smokehead.



O tvoji první soutěžní výhru se nejedná. Co se však významu týče, liší se tvůj současný úspěch od těch ostatních?

Rozdíl je v tom, že nesoutěžím kvůli výhře, ale kvůli sobě. Pokud vyhraju, znamená to, že jsem odvedla dobrou práci a posunula své hranice. Pokud prohraju, je to pro mě stále vítězství – poznám tak, že můžu být lepší, jen tentokrát to nebylo ono. Někteří soutěží, aby si zvýšili ego a předvedli se; já soutěžím proto, aby se na mě nezapomnělo. Lidé mě nemusí chválit nebo mi gratulovat. Takže abych odpověděla na otázku – neliší se pro mě jednotlivé soutěže, liší se pouze mé koktejly a způsob, jak je udělat nezapomenutelnými.


Jaké jsou tvé plány do budoucnosti?

Mým plánem bylo otevřít si bar – povedlo se. Mým plánem bylo stále soutěžit a vědět, že s barem to tak jednoduché nebude – povedlo se. Mým plánem bylo přimět další ženy, aby více soutěžily a ukázaly svoji hodnotu v českém barovém průmyslu – děje se to. Mým plánem bylo pozměnit smýšlení lidí – děje se to. A v neposlední řadě bylo a je mým plánem být jedinečná – a myslím si, že i to se mi daří.

Comments


bottom of page