Vychutnat si sklenku dobré whisky není nic složitého. Pokud vás ale láká poznat tento nápoj detailněji a prozkoumat veškeré jeho nuance, pusťte se do degustace, jež se řídí několika pravidly. Objevíte tak nové tóny i aromata a dopřejete si výjimečný zážitek, díky kterému oceníte dosud skryté vlastnosti whisky. Jak s degustací začít a na co si dát pozor? Tipy i rady do začátku vám přinášíme v dnešním článku. Využít je v praxi můžete už 1. a 2. listopadu 2024 na Whisky Life! Prague.
Cílem degustace je vychutnat si whisky všemi smysly a naplno si užít její kvality. Základem je proto vhodné prostředí – neměly by vás rušit cizí elementy, jako jsou výrazné vůně nebo nadměrný hluk. Doporučujeme vyvarovat se před degustací i příliš kořeněným a aromatickým pokrmům, které by mohly dočasně otupit vaše chuťové pohárky.
Zásadní je potom výběr skleniček. Ideální volbou jsou malé sklenice tulipánového tvaru, obvykle na elegantní stopce. Díky zužujícímu se hrdlu dokonale ucítíte všechny tóny. Na degustaci raději nepoužívejte klasické whiskovky. Na popíjení jsou sice příjemné, ale kvůli širokému hrdlu rychleji vyprchávají chutě i aromata. Sklenky není třeba předem chladit, vhodná je pokojová teplota (to platí i pro láhev, kterou se chystáte ochutnávat). Stejně tak nebudete potřebovat led, lepší je vychutnávat vzorky čisté – přílišné ochlazení by mohlo jemné nuance potlačit. Co se vám naopak může hodit je voda a kapátko. Některé whisky po přidání pár kapek vody odhalí své další vlastnosti, které vám do té doby zůstaly utajené.
Degustace všemi smysly
Vše je připraveno, láhev (či láhve) na stole, ale přesto váháte, jak vlastně na to? Nalijte si zhruba 2 cl whisky, to pro degustaci bohatě stačí. Vezměte sklenku do ruky a jemně zakružte. Vytvoříte tak na skle film a můžete pozorovat, jak alkohol pomalu stéká dolů. Zjistíte tak jeho viskozitu. V této fázi můžete také zkoumat barvu whisky, nejlépe proti čistě bílému pozadí. Destiláty, které obsahují méně cukru anebo zrály kratší dobu, budou po skle stékat rychleji a budou mít světlejší barvu. Kvalitní whisky se ve světle lesknou, ty déle zrající bývají tmavší. Není to však pravidlem – jednou z povolených přísad whisky je totiž karamel na dobarvení.
Dalším krokem je přivonění ke vzorku. Uvádí se, že právě čichový vjem tvoří až 70 % zážitku. Doporučujeme při tom mírně pootevřít ústa, navnímáte tak více aromat. Můžete ucítit ostrou a plnou vůni, nebo naopak jemné, ovocné či květinové tóny. Dejte si na čas a přivoňte si několikrát, whisky se na vzduchu „rozdýchá“ a všechna tajemství vám poodkryje až po několika minutách. Nejlepší je tak whisky nalít pár chvil před samotnou degustací a nechat ji rozvinout.
Na řadě je chuť. Nejprve si dejte malý doušek a nechte jej zaplnit vám celá ústa. Ať si chuťové buňky zvyknou. Teprve druhý doušek poválejte v ústech a prozkoumejte, co cítíte. Pokud má whisky více procent alkoholu, může vás jemně štípat na rtech a v ústech a posléze zahřát v hrdle. Zaujmou vás tóny ovoce, citronové trávy, vanilky, kávy nebo čokolády? To bude záležet na konkrétní whisky. Po polknutí pak ucítíte takzvanou dochuť. Také ta se u různých druhů liší; může být hřejivá a intenzivní, nebo naopak rychle vymizet. Možná narazíte na štiplavost nebo citrusové tóny, možností je zkrátka nekonečně mnoho.
Žádný stres!
Degustace whisky je výjimečným zážitkem, který si ještě lépe užijete v dobré společnosti. Vychutnávání a objevování jednotlivých tónů je skvělou společenskou zábavou, při níž můžete porovnávat své dojmy. Jak se ostatně říká: sto lidí, sto chutí. Může se tak stát, že u stejného vzorku objevíte různé tóny, o kterých pak můžete diskutovat.
V první řadě má ale jít o příjemnou, pozitivní zkušenost. Pokud vám tedy vzorek nechutná, nenuťte se ho dopíjet za každou cenu. Ostatní jsou z jedné láhve nadšeni, ale vám daná whisky nic neříká? I to je v pořádku! Neexistuje nápoj, který by chutnal všem bez výjimky. Proto bez zbytečných nároků ochutnávejte, objevujte a třeba časem narazíte na whisky, kterou si zamilujete už při prvním doušku.
Během Whisky Life! Prague budete mít nespočet možnosti objevit tu pravou. Kromě toho se můžete zúčastnit některé ze čtrnácti masterclasses, řízených degustací s odborníky, kteří vám kromě vzorků whisky naservírují i pořádnou dávku informací o dané značce.
Comments