Tipy na whisky pro začátečníky
- Soňa Hanušová

- 16. 10.
- Minut čtení: 2
Láká vás svět whisky, ale nevíte, kde začít a po které značce sáhnout? Pak je tento článek přesně pro vás! Organizátorka festivalu Whisky Life! Prague Mirka Kverková sdílí své tipy na whisky, které si zamilují i úplní nováčci.

Glenmorangie
Jednosladová whisky se v Glenmorangie vyrábí od roku 1843, kdy si farmář William Matheson a jeho žena Anne splnili sen o vlastní palírně. Přesnou recepturu a výrobní tajemství dnes zná pouze šestnáct vybraných mužů z Tainu. „Další výjimečností je, že se Glenmorangie destiluje v nejvyšších destilačních kotlích v celém Skotsku. Jejich délka je srovnatelná s výškou dospělé žirafy. Díky tomu je výsledná whisky lehká, ovocná a příjemně pitelná,“ vysvětluje Mirka Kverková. Pokud si chcete užít jemnou a delikátní chuť této whisky, sáhněte po Glenmorangie The Original 12y.

Glen Scotia
Jedna ze tří palíren v oblasti Campbeltown zpracovává sladový ječmen tzv. „small batch“ metodou, tedy po malých dávkách. Díky tomu Glen Scotia nabízí rozmanitý výběr jednosladových whisky, které si získávají příznivce po celém světě. Jednu z nich si vychutnává i král Charles, který Campbeltown a zdejší palírny v létě navštívil a jako dárek dostal láhev 25leté whisky. Pokud Glen Scotia láká i vás, začněte s Glen Scotia Aged 10y. Čeká vás sladká, až téměř sirupová chuť a výrazné tóny pomeranče s nádechem skořice.

Highland Park
Tato whisky vzniká na specifickém místě. Destilerie se nachází na souostroví Orkneje na severu Skotska, kde se potkává Severní moře a Atlantický oceán. Právě místo původu odlišuje tuto whisky od ostatních. „Snoubí se v ní často protichůdné vlivy místního prostředí. Od slaných mořských větrů bičujících pobřeží ostrovů až po květinový charakter tamní, na vřes bohaté rašeliny,“ popisuje Mirka Kverková. Na seznámení doporučujeme Highland Park 12y, která je plná tónů medu, citrusů a květin. Každá sklenka slibuje výjimečný zážitek.
Tamdhu
Milovníci sladších chutí si Tamdhu obzvlášť užijí. Tato whisky je mírná, uhlazená a ucítíte v ní náznak karamelu. Název je odvozen od stejnojmenné říčky Tamdhu, jejíž voda se používá při výrobě. Historie značky sahá až do roku 1879, kdy byla palírna založena. Dopřejte si elegantní Tamdhu 12y, která zrála 12 let v sudech po oloroso sherry. Díky tomu má jemnou chuť s tóny ovoce, rozinek a sladkého koření (skořice).

Caol Ila
Caol Ila, která svůj provoz zahájila v roce 1846, je jednou z palíren na ostrově Islay. Pro whisky z této oblasti je typická výrazná chuť rašeliny a kouřový nádech. Pokud vás láká podobný kousek vyzkoušet, bude Caol Ila 12y pro začátek ta pravá. Zaujme svou komplexní, zpočátku nasládlou chutí, která poté přejde do plného závěru. „Tato jednosladová skotská whisky je jemnějším, přesto stále typickým zástupcem Islay,“ uvádí Mirka Kverková.
Ať už jste ve světě whisky nováčkem, nebo patříte mezi ostřílené znalce a dnešním výběrem jste se pouze inspirovali, dorazte na Whisky Life! Prague. Zde totiž můžete všechny uvedené whisky nejen ochutnat, ale také porovnat se stovkami dalších.




