top of page

Mirka Kverková: Whisky Life! Prague má bavit znalce i otevírat dveře začátečníkům

  • Obrázek autora: Soňa Hanušová
    Soňa Hanušová
  • 18. 10.
  • Minut čtení: 3

Již potřetí se organizace festivalu Whisky Life! Prague ujme Mirka Kverková a její tým. Své první návštěvníky přivítá dvanáctý ročník v pátek 14. listopadu od 15 hodin a pokračovat bude i v sobotu 15. listopadu. Místem konání se opět stane Novoměstská radnice, která se tak na dva dny promění ve středobod zkušených i začínajících whiskařů. Co mohou návštěvníci letos očekávat? To prozradí Mirka v rozhovoru. 


ree

Když jsme spolu před dvěma lety dělali první rozhovor, zmínila jsi, že Charles MacLean je na prvním místě tvého seznamu osobností, které bys chtěla do Prahy přivézt. Jak se ti podařilo jej přesvědčit, aby nakonec dorazil? 

Tento sen jsem si dokonce splnila dříve, než jsem předpokládala. S Charlesem jsem měla možnost se setkat už letos v lednu, kdy jsem se zúčastnila jeho degustace ve Skotsku. Byla to moc příjemná návštěva. Zároveň jsem využila příležitosti, pozvala ho k nám do Česka a doufala, že nabídku přijme. A ono to klaplo! Pro mě se jedná o stejně mimořádnou událost jako pro organizátora rockového koncertu, který může do Česka přivézt AC/DC. Charles MacLean je výjimečná osobnost a velmi vzácný host. 


Nedílnou součástí festivalu jsou masterclasses. Na jaké se mohou návštěvníci těšit letos?

Těšit se mohou právě na Charlese MacLeana, který se ujme hned dvou řízených degustací. Letos ale máme silnou sestavu u všech patnácti masterclasses. Asi nikdy jsme neměli tolik zahraničních hostů jako letos. O atraktivitě programu svědčí i zájem návštěvníků; první masterclass se vyprodala hned pár dní po oznámení prodeje. Obecně jsme degustace skládali tak, aby byly opravdu různorodé. Máme zastoupené nejenom skotské, irské a japonské palírny, ale prostřednictvím řízených degustací se zájemci mohou podrobně seznámit i s whisky z Karpat či Norska. 


Vraťme se k předešlému ročníku. Dokázala bys vybrat jednu věc, která tě překvapila?

Nejvíc mě asi překvapilo, jak velkou pozitivní odezvu měla anketa o Nejlepší whisky festivalu. Nejen mezi návštěvníky, kteří svými hlasy rozhodli, že si toto ocenění poprvé odnese The English Whisky, ale i u samotné značky. Po akci jsem se dozvěděla, že zástupci The English Whisky dokázali ocenění využít ve své marketingové komunikaci a zvýšit prodeje v Česku. Mám obrovskou radost z toho, že má festival takovou prestiž, že se značka k titulu hrdě hlásí. A jsem moc zvědavá, kdo uspěje letos. 


Takže hlasování zůstává? Co dalšího se osvědčilo?

Ano, hlasování o Nejlepší whisky festivalu proběhne i tentokrát. Pozitivní reakce jsem měla také na vystoupení tradičních skotských tanců, proto jsme je na program festivalu zařadili i letos. Co se pochopitelně nemění, je pestrý výběr několika stovek různých whisky z celého světa, mezi nimiž si svého favorita najde úplný začátečník i ostřílený znalec. 


A naopak, jaké novinky sis pro letošní ročník připravila?

Kromě samotných whisky bude velkým lákadlem pro návštěvníky možnost zúčastnit se soutěže o týdenní pobyt na skotském ostrově Islay, konkrétně v domě The Saddlers v městečku Bowmore. Ten se nachází jen pět minut chůze od místní palírny. Dále se na festivalu poprvé představí whisky Chivas Regal Royal Salute stočená ze sudu speciálně určeného pro Českou republiku. Půjde o 25letý blend z pěti skotských regionů. V rámci sobotního programu uspořádají whisky kluby z celého Česka svůj „den otevřených dveří“. Zájemci se v rámci diskuze s jejich zástupci dozví, jak fungují a jak se do nich mohou přihlásit. A v neposlední řadě zde vůbec poprvé uvedeme ginovou zónu. 


Proč zrovna gin?

Whisky a gin k sobě mají velmi blízko. Není neobvyklé, že nové palírny uvedou na trh nejdříve gin, který nepotřebuje strávit několik let v sudech. Teprve poté mají lidé možnost ochutnat i produkci whisky, jež potřebuje dostatek času, aby uzrála. A tak jsme si řekli, že stejně jako je gin vstupem do světa whisky pro palírny, může stejnou roli sehrát i u některých návštěvníků. 


Zmínila jsi whisky kluby. Jak bude setkání probíhat?

Whisky kluby jsou komunity, které spojuje vášeň pro whisky, zvědavost, chuť objevovat a hlavně sdílet své zkušenosti s dalšími podobně naladěnými lidmi. Některé tvoří neformální parta přátel, jindy jde o organizovaný spolek s pravidelným programem a členstvím. Setkání českých whisky klubů proběhlo na Whisky Life! Prague už loni, letos jsme jej chtěli více zpřístupnit veřejnosti. Zájemci tak mají možnost se setkat se zástupci jednotlivých klubů a probrat jejich fungování či cokoli dalšího je bude zajímat. Třeba tu některé z nich získají nové členy.


Jak vidíš směřování festivalu v příštích letech?

Ráda bych pokračovala v nastavené strategii a propojovala komunitu znalců s těmi, kdo krásu whisky teprve objevují. Zkušeným whiskařům chci nabídnout zážitky, které jinde v Česku nezažijí – jako třeba letošní degustaci s Charlesem MacLeanem. Na druhou stranu bych ráda, aby Whisky Life! Prague měl pověst akce, na kterou se nezdráhají zajít ani ti, kdo jsou zatím whisky nepolíbení. Každý rok pracuji i se zpětnou vazbou vystavovatelů, kteří tvoří pevný základ festivalu. Ostatně několik let jsem stála na jejich místě, a proto vím, že jejich hlas je velmi důležitý pro rozvoj festivalu.


Prozraď nám, co dělá Mirka, když se zrovna nevěnuje whisky?

Když mám volno, ráda zamířím do stájí JK Duli Martinov u Brandýsa nad Labem, kde mají krásné koně. Na vyjížďce si vždy perfektně odpočinu, navíc toto hobby sdílím spolu se svojí dcerou. Doma pak máme dva zakrslé králíky, kteří umí být pěkní rošťáci. Ráda si také přečtu knížku a samozřejmě miluji dobré jídlo a pití. To mě provází i mimo pracovní dobu.

 
 
bottom of page