Zdeněk Kortiš: Utajit, že jedu do Skotska na jmenování Keepers of the Quaich, nebylo snadné
- Soňa Hanušová
- před 4 dny
- Minut čtení: 3
Zdeněk Kortiš patří mezi významné whisky osobnosti u nás. Majitel olomouckého The Black Stuff Irish Pub & Whisky Baru a whisky ambassador společnosti Pernod Ricard Czech Republic si ke svému jménu nově může připsat další titul – Keeper of the Quaich. Stal se tak součástí mezinárodního společenství, jež vyzdvihuje ty, kdo šíří slávu skotské whisky. Současně jde o jedno z nejvyšších uznání, kterého lze v tomto oboru dosáhnout.

Nejprve mi dovol pogratulovat k pozvání do prestižní společnosti Keepers of the Quaich. Můžeš nám blíže představit, oč se jedná?
Moc děkuji. Společenství Keepers of the Quaich je prestižní mezinárodní společnost, která sdružuje výjimečné osobnosti, jež se zasloužily o rozvoj a propagaci skotské whisky po celém světě. Byla založena skotským whisky průmyslem a jejím cílem je uchovávat tradice, kvalitu a kulturu výroby whisky. Do klubu se nedá přihlásit, musí vás nominovat sám průmysl. Členství, udělované při slavnostním ceremoniálu na hradě Blair Castle, je považováno za jedno z nejvyšších uznání ve světě whisky.
Máš jako strážce nějaké závazky, případně musíš dodržovat nějaká pravidla?
Keepers nemají žádné právní či finanční závazky, členství je doživotní a je zdarma. Nicméně nese s sebou určitou morální odpovědnost a reprezentativní roli. Očekává se, že členové budou nadále aktivně podporovat skotskou whisky, šířit její tradici, vzdělávat veřejnost a zachovávat hodnoty, na kterých je společenství postaveno – tedy ctít původ, kvalitu a přátelství spojené s whisky.
Jak ses o přijetí dozvěděl?
Dostal jsem e-mailem pozvánku na podzimní banket na Blair Castle. Posléze mi dorazil i uvítací balíček pro nové členy Keepers of the Quaich, kde byly všechny informace o organizaci, dress code a také pár dárků. Dále balíček obsahoval kartičku se jménem, kterou jsme odevzdávali při příchodu na Blair Castle.
Předpokládám, že první dojmy byly pozitivní, ale mohl by ses s námi podělit o své bezprostřední emoce?
Nebudu zastírat, že jsem měl radost. Ale já neumím dávat emoce moc najevo, takže nahlas jásala spíše manželka, když jsem jí popsal, oč se jedná. Vlastně dlouho byla jediná, která o tom věděla. Úsměvné bylo utajit před kamarády whiskaři, proč jedu do Skotska.
Co jsi jim řekl?
Že vyrážíme pro nějaké exkluzivní láhve. Samozřejmě se hned ptali pro jaké a pak už jsem se do toho zamotával. Lhaní mi moc nejde, ale nakonec se mi to povedlo utajit.
Jakou první whisky sis po svém přijetí nalil?
Byla to sudovka Benromach o stáří 24 let, stáčení určené pro Keepers of the Quaich. Palírny se samozřejmě chtějí ukázat, a proto vybírají své nejlepší sudy pro tato speciální plnění. V minulosti to byly například Strathisla, Talisker, Highland Park nebo Glenfiddich – všechna dnes už beznadějně vyprodaná.
Každý člen KOTQ si může zakoupit dvě láhve pro vlastní potřebu, přičemž je zakázáno je dále nabízet nebo prodávat. První dram jsem si dal s týmem Black Stuff. Whisky se má pít, ne na ni jen koukat, takže chci ty své dvě láhve vypít s přáteli a pozvat je na vzorek – třeba právě na Whisky Life! Prague.

Byla toto meta, kterou jsi chtěl ve své kariéře dokázat? Přemýšlel jsi o ní někdy?Samozřejmě je krásné takové ocenění získat – říká se, že je to Oscar ve světě whisky. Ale pro mě to není něco, co by určovalo smysl mojí práce. Chci dělat to, co mě baví, naplňuje a na co se každý den těším. Mám rád práci s lidmi, povídání o whisky, ale stejně tak mě baví i projekty, které připravujeme v Pernod Ricard Czech Republic.
Jaké další cíle či sny si ve světě whisky přeješ splnit?
Mým dlouhodobým cílem je posouvat český trh tak, aby měl své pevné místo na whisky mapě světa. Ale nejsem v tom sám – je nás víc, kdo se o to snažíme. Mám nesmírnou radost, když vidím třeba na ikonické značce Royal Salute nápis Bottled for the Czech Republic, nebo když se o Česku píše ve Whisky Magazine. A důkazem, že už máme ve světě své jméno, je i to, že legenda jako Charles MacLean přijede na Whisky Life! Prague.
Na Whisky Life! Prague si pro návštěvníky připravíš jednu speciální whisky. Řekni nám o ní více.
Povedlo se nám nalahvovat sud pro Českou republiku od značky Royal Salute. Celkem bylo vydáno 21 sudů pro celý svět a podle mě jsme z těch dostupných vybrali ten nejlepší – posuďte sami. Jedná se o blended malt whisky složenou z destilátů 21 palíren ze všech pěti skotských regionů. Základ blendu tvoří palírny Longmorn, Strathisla, Allt-a-Bhainne a Glen Keith. Sandy Hyslop tento blend vytvořil a poté ho nechal ještě tři roky zrát v ručně vyrobeném sudu typu hogshead po sherry Pedro Ximénez. Výsledek? 336 lahví v sudové síle 50,9 %. Upřímně, je to jeden z nejlepších blendů, jaké jsem kdy pil.
A na co se ty osobně nejvíc na festivalu těšíš?
Ochutnáme skvělé whisky, ale ještě víc se těším na setkání naší whisky komunity. Některé tváře znám zatím jen virtuálně, takže bude fajn se potkat osobně. Bude to oslava všech, kteří whisky milují – a letos navíc dorazí i velká osobnost ze světa whisky, takže to bude opravdu výjimečné. Těším se moc!