Novinky ze světa whisky

Svět whisky je pestrý a neustále se v něm něco děje. Neuplyne měsíc, aby nevznikly nové produkty či dokonce celé palírny. Časté jsou také akvizice, přestupy klíčových zaměstnanců nebo jmenování master blenderů. To vše pečlivě sledujeme a o to nejzajímavější, co v uplynulém měsíci stálo za pozornost, se s vámi nyní podělíme. V prosinci nás nejvíce zaujalo spojení světoznámého designéra a skotské palírny a uvedení několika nových láhví na trh.

It’s whiskey o’clock!

Americká palírna Few Spirits a hodinářství Oak & Oscar se spojily a vytvořily limitovanou edici hodinek se zakomponovanými kousky sudu, v němž předtím zrál bourbon. Zatímco přední strana hodinek je zpracovaná v klasickém stylu modelu Olmsted, na zadní straně se nachází dřevěný kotouč, který pochází ze sudu. V něm zrál bourbon vyrobený metodou Bottled in Bond a každý, kdo si tyto hodinky pořídí, k nim dostane i láhev zmíněného bourbonu. Celkem bylo vyrobeno 50 kusů hodinek a prodávají se za 1850 dolarů.

Mortlach x Starck

Skotská palírna Mortlach jmenovala svého prvního kreativního ředitele, stal se jím francouzský architekt a designer Philippe Starck. Jeho práce sahá od návrhů nábytku až po hotely, se značkou whisky spolupracuje poprvé. Svou debutovou kolekci nazvanou Mortlach x Starck představí na jaře 2024. Údajně má být inspirována příběhem evoluce a kombinovat tradiční savoir-faire značky s lehkou avantgardou.

Bacardi většinovým vlastníkem

Bacardi zvýšilo svůj podíl v irské palírně Teeling, a stalo se tak jejím většinovým vlastníkem. Společnost nezveřejnila, jaký přesný procentní podíl v palírně má, jisté však je, že zakladatelé Jack a Stephen Teelingovi nadále vlastní část podniku a budou řídit každodenní provoz. Bacardi do této značky investovalo poprvé před šesti lety.

Čínská whisky

Společnost Pernod Ricard uvedla na trh svou první čínskou whisky, The Chuan Pure Malt Whisky. Ke zrání byly použity tři druhy sudů: americké sudy po bourbonu, španělské sudy po sherry a sudy z čínského dubu, které whisky dodávají chuť santalového dřeva a mandarinkové kůry. Palírna v Emeishanu byla dokončena v roce 2021, v tomtéž roce byl zahájen i její provoz. Pernod Ricard se tak stal prvním z nadnárodních koncernů, který uvedl na trh whisky vyrobenou Číně a přizpůsobenou místním spotřebitelům. V současnosti je v Číně 26 palíren whisky a další se chystají. V letošním roce například dokončí svou čínskou destilerii Diageo.

Český úspěch

Začátkem prosince proběhlo v San Franciscu globální finále netradiční soutěže Nikka Perfect Serve. Jejího vítěze v rámci českého kola pomáhala vybrat i organizátorka Whisky Life! Prague Mirka Kverková, která usedla v porotě. Přestože vítězkou se stala mladá barmanka Mariam Ahmed, kvůli problémům s vízy do USA nakonec odletěl Peter Plieštik, který obsadil druhé místo. A to nejen v rámci českého, ale i globálního finále. Zopakoval tak loňský úspěch Honzy Vlasáka a nyní jej spolu s vítězem Evanem Flynnem čeká cesta do Japonska.

Oslava narozenin

Značka irské whiskey Bushmills uvedla na trh svou dosud nejstarší whisky. Jedná se o 44letou single malt, jež po destilaci v roce 1978 zrála v sudech sherry oloroso. Výrobce tak whisky popisuje jako bohatou na aroma sušeného ovoce, medu a koření, v chuti se objevuje karamel, lékořice, ořechy a sušené ovoce jako švestky a fíky. K vydání limitované edice 40 láhví došlo při příležitosti 40. narozenin společnosti Dubai Duty Free, a právě zde se whiskey také prodává za cenu 12 000 dolarů.

S vůní ohně

Skotská palírna Glen Moray představila svou nejnovější jednosladovou whisky, která byla dokončena v silně ohořelých sudech. Název Glen Moray Phoenix Rising odkazuje k fénixovi, který podle legendy shoří a následně se znovuzrodí z popela. Fénix je zpodobněn i na krabici spolu s tmavomodrými barvami palírny. Chuťový profil láká na tóny karamelu, zázvoru, lehkého dubu a mléčné čokolády.

Spojení vína a whisky

Další novinkou na světovém trhu je japonská whisky Ichiro‘s Malt & Grain Red Wine Cask, jež zrála v sudech po červeném víně. Zajímavá je v tomto případě i barevná etiketa zobrazující přírodu a měnící se roční období spolu s andělem. Samotná whisky ve vůni nese tóny jako nugát, fondán, kandované fialky a sušená hruška, v chuti se pak projevuje čokoláda a červený pepř. Vzniklo pouze 272 láhví.

Nejprve gin, nyní whisky

Britský výrobce Forest Distillery rozšiřuje své portfolio o whisky. Doposud vydal několik experimentálních stáčení, nyní se Blend 26 zařazuje do stálé nabídky palírny. Whisky výrobce popisuje jako s jemnou sladkostí a tóny citronové pusinky na nose a medu a zeleného jablka v chuti. Blend 26 vzniká z ječmene pěstovaného v Cheshire a zraje v sudech z anglického dubu. Stáčí se do keramických láhví s designem umělkyně Georgie Lowe.

Whisky plná ovoce

Jack Daniel’s vytvořil Tennessee whiskey, jež dozrává v sudech po sherry oloroso. Edice je součástí Selection #12 z experimentální řady Jack Daniel‘s Distillery Series. Výrobce zmiňuje tóny sladkých citrusů, karamelu a muškátového oříšku s dlouhotrvajícím závěrem plným červeného ovoce, který je výsledkem tříletého dozrávání v sudech po sherry. Whiskey je dostupná pouze v Tennessee v omezeném množství.