Charles MacLean: Každá whisky dokáže překvapit
- Soňa Hanušová
- před 11 minutami
- Minut čtení: 3
Charles MacLean patří k nejuznávanějším whisky odborníkům na světě a je jedním z mála lidí, kteří se mohou pyšnit titulem Master of Quaich. Za svůj život napsal téměř dvě desítky publikací a uspořádal bezpočet degustací. Dnes už jich s ohledem na svůj věk dělá mnohem méně a pečlivě si vybírá akce, které navštíví. Setkat se s ním je tak stále vzácnější. O to větší radost máme, že Charles MacLean přijal naše pozvání, stane se hlavním hostem Whisky Life! Prague, a dokonce povede dvě masterclasses.

Kdy přesně jste si uvědomil, že chcete svůj život zasvětit whisky?
Žádný velký plán jsem neměl. O whisky jsem začal psát v roce 1981, jednalo se o komerční texty, brožury a podobně. Do roku 1988 jsem už měl za sebou dostatek zkušeností s psaním o whisky, a současně jsem se o toto téma začal zajímat natolik, že jsem mohl předložit návrh na knihu o skotské whisky. Ta byla ještě téhož roku schválena a vyšla v roce 1993 pod názvem The Mitchell Beazley Pocket Guide to Scotch Whisky.
Jste inspirací pro mnoho profesionálů ze světa whisky. Kdo inspiroval či stále inspiruje vás?
Základy mého historického poznání o whisky položila autoritativní publikace profesora Michaela Mosse The Making of Scotch Whisky (1981), kterou později doplnila kniha Charlese Craiga The Scotch Whisky Industry Record (1994). Do fungování samotného odvětví mě uvedl Dr. Nicholas Morgan, s nímž jsem se poprvé setkal kolem roku 1990. Jeho nedávné knihy Johnnie Walker: A Long Stride (2020) a Everything You Need to Know About Whisky (2021) jsou podle mě ukázkovými příklady důkladného výzkumu a kvalitního psaní. Na mém stole má své stálé místo The Malt Whisky Yearbook – každoročně vydávaná publikace, kterou od roku 2006 rediguje Ingvar Ronde. Velký vděk pak patří Dr. Jimu Swanovi a Sheile Burtles z Pentlands Scotch Whisky Research, kteří mě v roce 1992 vyškolili v oblasti senzorického hodnocení.
Kdybyste měl doporučit tři knihy o whisky, které by to byly?
Vybral bych tyto: Scotch Whisky od Aenea MacDonalda (1930, stále vydávána), The Science and Commerce of Whisky (2021) od Paula S. Hughese a Iana Buxtona a také I Drink Therefore I Am od Rogera Scrutona (2009).
Jakou whisky byste doporučil úplnému začátečníkovi, příležitostnému konzumentovi a nadšenci, který chce objevit něco neobvyklého?
To je až překvapivě těžká otázka. Začátečníkovi bych doporučil jemnou, ale výraznou whisky, dobře vyzrálou a harmonickou. Například Royal Salute 21yo. Doporučení pro příležitostného pijáka závisí na tom, kdy a kde bude „příležitostně pít“, ale i tak musím říct, že Lagavulin 16yo nikdy nezklame. A pro nadšence? Společnost Adelphi (nezávislý bottler, pro kterého od roku 1993 působím jako „advisory nose“ a který v roce 2014 vybudoval palírnu Ardnamurchan) uvedla v roce 2023 na trh „neobvyklou“ blended whisky nazvanou MacLean’s Nose. Název odkazuje na skalnatý mys viditelný z palírny a zároveň na mou osobu. S jejím složením jsem sice neměl nic společného, ale s potěšením mohu říct, že si rychle získala širokou mezinárodní oblibu.
Máte nějaké své oblíbené palírny?
Mám mnoho oblíbených palíren z různých důvodů, většinou spojených s hezkými vzpomínkami. Kdybych měl vybrat jednu, byla by to Royal Lochnagar, kde jsem za posledních pětadvacet let strávil spoustu příjemných chvil při vedení degustací.
Dočetla jsem se, že patříte mezi Masters of the Quaich. Mohl byste našim čtenářům přiblížit toto společenství a vaši roli v něm?
Společenství The Keepers of the Quaich bylo založeno v roce 1988 předními společnostmi z oboru s cílem ocenit osobnosti, které významně přispěly k prestiži a úspěchu skotské whisky po celém světě. Jde o soukromý klub. V době, kdy jsem byl zvolen (tedy v roce 1992), museli mít kandidáti za sebou alespoň deset let působení ve světě whisky. V současnosti má společenství podle mých informací přibližně 2500 členů z více než sta zemí. Po deseti letech členství se Keeper může stát Masterem, což se mně podařilo v roce 2010. Masters v organizaci však nezastávají žádnou konkrétní funkci.
Někteří říkají, že whisky s ledem je naprosto v pořádku, jiní to naopak zásadně odmítají. Jaký je váš názor?
Vychutnávejte si whisky tak, jak ji máte rádi – s ledem, s vodou, se sodou nebo v koktejlech. Pokud ale jde o skutečnou degustaci a posouzení chuti, pak místo ledu zvolte spíše kapku vody.
S jakými „hříchy“ jste se při degustacích setkal?
Hříchem je trvat na tom, že whisky se má pít pouze čistá, bez vody. A také odsuzování blended whisky jako méněcenné ve srovnání se single malt.
Která konkrétní whisky vás nejvíce překvapila a proč?
Mám tu čest hodnotit každý rok stovky whisky a dalo by se říct, že každá z nich je svým způsobem překvapením – v pozitivním i negativním slova smyslu. Velmi staré whisky, starší než padesát let, mohou představovat vrchol umění palírníků, ale stejně tak mohou být i největším zklamáním, když vzbudí velká očekávání, která nakonec nenaplní.
Kdybyste si mohl vybrat kohokoli, s kým byste si nejraději dal sklenku whisky?
Audrey Hepburn a Sir Walter Scott.
Na festivalu Whisky Life! Prague povedete dvě masterclass. Na co se mohou účastníci těšit?
Na zábavu! Alespoň v to doufám. A také na příjemné povídání a výborné destiláty.
Co vás baví, když zrovna nejste ponořen do světa whisky?
Velmi rád si čtu a také vařím. S tím se samozřejmě pojí také láska k dobrému jídlu. Rád si vychutnám dobrý oběd se svými blízkými. Také mě velmi naplňuje plavba na plachetnici.