Mike Fisher: Miluji rozmanitost whisky. Každý den mi chutná jiná

Mike Fisher se v nápojovém průmyslu pohybuje už 25 let. Jeho kroky vedly nejprve do pivovaru, srdce ho ale vždy táhlo k whisky. Nastoupil proto do společnosti Gordon & MacPhail, kde pracoval se vzácnými destiláty jako Gordon & MacPhail Generations Glenlivet 70yo nebo Gordon & MacPhail Macallan 1970 Speymalt. V roce 2017 se pak přidal k týmu The English Distillery, která nastartovala rozvoj anglických whisky. Zde působí dodnes na pozici obchodního ředitele. Jak se těší na Whisky Life! Prague a na kterou českou whisky si dělá zálusk?

English Whisky Co. je nejstarší registrovanou anglickou palírnou whisky. Jak vaše značka ovlivnila celý mladý trh anglických whisky?

Na začátku každého hnutí je jednotlivec. Tím, že jsme se do toho sami pustili, jsme dodali odvahu ostatním. Ukázali jsme, že je-li whisky kvalitní, najde si své zákazníky. I ta z Anglie. Jsme v kontaktu s řadou anglických palíren, některým jsme pomáhali rozjet výrobu. Zakladatel English Whisky Co. je dnes předsedou organizace English Whisky Guild, jejímž cílem je dostat anglickou whisky do širšího povědomí a dále ji rozvíjet. Chceme také získat chráněné označení původu.

Jak vnímáte budoucnost whisky z Anglie?

V současnosti funguje přibližně 50 anglických palíren, které vyrábějí destiláty či přímo whisky. Věřím tedy, že nás čeká zářivá budoucnost. Když jsme byli jediní, bylo těžké být slyšet. Teď, když funguje více palíren, je náš společný hlas silnější. Doufáme, že v příštích letech uvidíme rozvoj anglické whisky, který nás posune z kategorie „světová whisky“ do naší vlastní.

Jaký je podle vás hlavní rozdíl mezi anglickou, skotskou a irskou whisky?

Abychom mohli porovnávat anglickou whisky se skotskou a irskou, musíme nejprve vyloučit variantu blended, protože prakticky každá whisky z Anglie je single malt. Domnívám se, že anglická whisky se liší tím, že aktuálně jsou všichni výrobci malými řemeslnými palírníky. Mnoho z nich je také přímými zakladateli a majiteli značky. Palírnu provozují spíše jako koníček, za kterým stojí vášeň k whisky.

Dnes má navíc každý lihovar a značka svou vlastní identitu, bez ohledu na oblast, v níž se nachází. To platí i o skotských whisky – v současnosti má tradiční dělení regionů pramalý vliv na chuťový profil destilátu.

Máte nějakou zpětnou vazbu od Skotů nebo Irů? Jak jim chutná vaše whisky?

V rámci obchodu byla zpětná vazba vždy velmi pozitivní. Když jsme začali, inspirovali jsme se především u Skotů, kteří nám velmi pomohli. Ve whisky průmyslu (jak ve Skotsku, tak Anglii) pracuji už mnoho let. Myslím si, že jde o jeden z nejlepších příkladů toho, jak lidé z oboru pracují na společném dobru. Obecně jsou lidé z whisky průmyslu velice milí.

Photo: Colin Hampden-White St George’s Distillery, Roundham, Norfolk.

Které globální regiony jsou pro vaši společnost nejdůležitější? A na jaký trh byste chtěli v následujících letech expandovat?

Naším hlavním trhem je v současnosti Evropa (včetně Velké Británie) a Asie. Nicméně věřím, že naše další dobrodružství naberou směr Pobaltské státy a Amerika.

Velkým tématem společnosti English Whisky Co. je udržitelnost. Můžete mi prosím vysvětlit, co pro vás znamená?

Staráme se o přírodu kolem nás a bereme ohled i na další generace, které přijdou po nás. V tomto směru jsme podnikli již spoustu kroků: postavili jsme uzavřený vodní systém, solární panely či výměník tepla. Také jsme vysadili nespočet vrb, abychom snížili povrchovou vodu, a tím i riziko záplav. Navíc díky tomu vypadá okolí palírny skvěle. Věříme, že tímto způsobem dokážeme rozvinout naše podnikání i pro příští generace, a zároveň budeme šetrní k životnímu prostředí.

Jak implementujete udržitelnost do svých výrobních procesů?

Proces výroby whisky sám o sobě odpovídá principům udržitelnosti, například díky minimu surovin a odpadu. Dále náš ječmen pochází od lokálních dodavatelů, včetně našich vlastních rodinných farem. Tím snižujeme počet potravinových mil. Použité zrno pak odebírá místní farmář, který ho používá jako krmivo pro dobytek a hnojivo. Náš uzavřený vodní systém čerpá vodu přímo ze zvodně Brecklands, která protéká pod palírnou. To nám umožňuje snížit spotřebu povrchové vody přibližně o 94 % a naše solární powerbanka pomáhá denně napájet palírnu.

Můžete popsat whisky, které jste pro své masterclasses na Whisky Life! Prague připravil? Na co se mohou návštěvníci těšit?

Whisky, které na festivalu představím, představují průřez naším portfoliem – od základních láhví až po single cask. První z nich je The English Original, naše vůbec první whisky. Nerašelinová, lehká a příjemná na pití. Dále účastníci ochutnají The English Rum Cask, limitovanou edici nerašelinové jednosladové whisky dozrávané v sudech po rumu. Vynikající whisky pro začátečníky i znalce.

Třetím vzorkem bude King Charles III, Coronation Whisky. Tato krásná, nerašelinová whisky byla vytvořená kombinací destilátů zrajících v sudech po bourbonu a sherry. Je jemná, lehce sladká – zkrátka whisky vhodná pro krále. S králem Karlem III. máme úzkou spolupráci, kterou podrobně popíšu právě v průběhu své masterclass. Předposlední whisky bude The English Smokey, naše základní rašelinová whisky, která vyniká svou sladkou kouřovostí. Zraje v nových sudech a v sudech po bourbonu. Na závěr návštěvníci ochutnají limitovanou edici whisky The English Heavily Smoked Sherry Butt, která se těší velké oblibě. Tato whisky je tmavá, chuťově bohatá a výrazně nakouřená.

Doporučil byste svoji masterclass začátečníkům, nebo spíše znalcům whisky?

Myslím, že bude přínosem pro začátečníky i pro zkušené pijáky whisky. Anglická whisky je pro mnoho lidí poměrně nová a věřím, že to bude zajímavá zkušenost pro všechny. Naše whisky jsou dostupné a rozmanité. Ke své masterclass přistupuji tak, aby si ji užil opravdu každý. Trochu se společně zasmějeme a každý odejde zase o něco chytřejší.

Máte nějaké oblíbené koktejly na whisky?

Vždycky Old Fashioned.

Kterou whisky z vašeho portfolia byste doporučil k míchání do koktejlů?

Original nebo Smokey. Kouřovost posune chuť Old Fashioned trošku jiným směrem, a to opravdu miluji.

Jaké chutě whisky máte vy osobně nejraději?

Abych byl upřímný, mění se to ze dne na den. Momentálně jsem velkým fanouškem jemných chutí ze sudu po bourbonu. Zítra ale můžu mít chuť na kouřovou nebo sherry whisky. To se mi na whisky líbí, že se neustále vyvíjí.

Co se vám jako první vybaví, když se řekne Česko?

Historie a Plzeň!

Jak se těšíte na Prahu? Plánujete navštívit některá místa v Praze?

Prahu jsem už jednou navštívil a moc se mi zde líbilo. Bohužel kvůli jiným závazkům tentokrát nestihnu navštívit více míst, ale určitě se brzy zase vrátím.

Na co se kromě vaší masterclass v rámci Whisky Life! Prague těšíte? Vyzkoušíte whisky jiných značek? Například ty české?

Na whisky festivalech miluji všechny ty různé značky, které jsou zde na jednom místě a snadno dostupné. Vždy zkouším a ochutnávám věci, které jsem nikdy předtím neměl. Jako velmi zajímavá whisky mi přijde Gold Cock. Určitě ji budu hledat. Ale zároveň budu mít oči na stopkách, abych nepřehlédl ani jiné zajímavé whisky.