Novinky ze světa whisky

Svět whisky je pestrý a neustále se v něm něco děje. Neuplyne měsíc, aby nevznikly nové produkty či dokonce celé palírny. Časté jsou také akvizice, přestupy klíčových zaměstnanců nebo jmenování master blenderů. To vše pečlivě sledujeme a o to nejzajímavější, co v uplynulém měsíci stálo za pozornost, se s vámi nyní podělíme. Začátek podzimu byl bohatý zejména na nové whisky, kterých přibylo jako hub po dešti.

Whisky za milion

Ikonická skotská stáčírna Gordon & MacPhail rozšířila svou Private Collection, sérii mimořádně vyzrálých vzácných whisky, o další přírůstek. Gordon & MacPhail 1949 z Glenlivet Distillery (lahvovaná 6. března 2023) patří mezi nejstarší whisky, které kdy tato stáčírna vydala. Navíc skotské whisky z konce 40. a počátku 50. let 20. století jsou vcelku raritní, jelikož v této době fungoval přísný přídělový systém ječmene. Celkem vzniklo 192 láhví.

Traigh Bhan popáté

Whisky Ardbeg Traigh Bhan měla premiéru v roce 2019 a letos vznikla pátá várka. Devatenáctiletá single malt nese název po slavné pláži na ostrově Islay, známé také jako pláž Zpívajících písků. Whisky dozrávala v sudech po oloroso sherry a bourbonu. Produkce se opakuje každý rok, vždy po malých várkách a s jemně rozdílným chuťovým profilem. Každá láhev je označená jedinečným kódem.

Finská whisky

Palírna Kyrö Distillery završila dvěma novými produkty svou základní whisky řadu. Ke Kyrö Malt, jež vznikla v roce 2020 jako první, a Kyrö Wood Smoke nyní přibyly Kyrö Oloroso a Kyrö Peat Smoke, whisky nakouřená finskou sladkovodní rašelinou. Všechny čtyři jsou vyrobeny ze 100% finského žita. Dle slov spoluzakladatele značky Miiky Lipiäinena whisky Kyrö reprezentuje pravou finskou kulturu prostřednictvím použitých surovin a starých tradičních postupů.

100. narozeniny

Japonský výrobce The House of Suntory letos slaví 100. výročí od svého založení. Při té příležitosti představil limitovanou edici 21leté whisky Hibiki (jež debutovala mnohem později, v roce 1989). Jedná se o blend sladových a obilných whisky z palíren Yamazaki, Hakushu a Chita vlastněných společností Suntory. Směs výrazně ovlivnilo zrání v sudech z japonského dubu mizunara. Design etikety Hibiki 21yo se vyznačuje postupným přechodem barev, který má evokovat východ slunce.

S chutí umami

Johnnie Walker uvádí na trh whisky Blue Label Elusive Umami, jež vznikla ve spolupráci s Kei Kobayashim, šéfkuchařem pařížské tříhvězdičkové restaurace Kei. Komplexní chuť destilátu zahrnuje slané i sladké tóny s nádechem ovoce (krvavý pomeranč, červené bobule), uzeného masa a soli a pepře. Závěr je dlouhý, ovocný. Pro plné rozvinutí umami výrobce doporučuje perfect serve v podobě whisky s kaviárem.

Nejnakouřenější whisky

Od svého uvedení v roce 2008 si whisky Octomore drží svůj charakter. Zraje pět let, je vždy silně rašelinná a stáčí se do láhví v síle blížící se sudové. Výjimkou není ani letošní 14. edice s podtitulem The Impossible Equation. Stejně jako v posledních letech ji tvoří čtyři produkty. Základem je Octomore 14.1, která zrála v americkém dubu a která se 128,9 ppm aspiruje na nejnakouřenější single malt na světě. Octomore 14.2 se liší použitým sudem, tentokrát ze dřeva evropského dubu. Octomore 14.3 je vydestilovaná z lokálně pěstovaného ječmene na ostrově Islay a Octomore 14.4 je první whisky z této palírny, jež zrála v sudech z kolumbijského dubu.

Ready to drink

Po dvou letech vývoje přichází Chivas Brothers, divize společnosti Pernod Ricard, s dvojicí RTD (ready-to-drink) koktejlů. New Manhattan a Old Fashioned na bázi whisky Glenlivet se dodávají v balení o objemu 375 ml, jež je opatřené speciální kapslí. Lahvičky využívají novou technologii „Twist and Mix“ spočívající v otočení uzávěru, čímž se uvolní inertní plyn a do whisky vstříkne aromatické složky. Oba drinky jsou aktuálně k dostání pouze na americkém trhu, kde během pandemie prudce vzrostla poptávka po RTD koktejlech. Tento trend nepolevuje ani v současnosti.

S rychlostí F1

Vermontská palírna WhistlePig spojila síly s Alfa Romeo Formule 1 Team Stake. Výsledkem spolupráce je třetí edice PiggyBlack Legends Series. Stejně jako typické závodní vozy C43 týmu Alfa Romeo F1 Stake byly i zkušební sudy whisky testovány v aerodynamickém tunelu týmu ve Švýcarsku, než „vyjely na trať“. Vybrané sudy prošly také různými úrovněmi přetížení, což podle výrobce urychlilo interakci mezi whisky a dřevem.

Timeless

Značka whisky Bowmore rozšířila svou Timeless Series o dvě nové whisky o stáří 29 a 33 let. Bowmore Timeless 29yo vznikla kombinací destilátů zrajících v evropských dubových sudech po sherry a amerických dubových sudech po bourbonu naplněných v letech 1991 a 1992. Oproti tomu Bowmore Timeless 33yo v sobě spojuje sudy z amerického dubu po bourbonu, evropské dubové sudy po matusalem sherry a sudy z evropského dubu po oloroso sherry s druhým plněním. Každá z whisky vznikla v limitovaném počtu 3000 kusů. Láhev je uložena v černém boxu ve tvaru přesýpacích hodin. Ty skutečné jsou pak umístěny uvnitř a odměřují doporučené tři minuty pro nasátí všech vůní whisky. 

Nová palírna

Společnost Brave New Spirits získala povolení k výstavbě palírny single malt whisky v Campbeltownu. Witchburn Distillery vznikne na místě bývalé letecké základny RAF Machrihanish. Cílem je produkce dvou milionů litrů ročně, přičemž do budoucna lze množství ještě zdvojnásobit. Palírna bude využívat 100 % ekologických obnovitelných zdrojů. Výrobu povede master distiller Andrew Nairn, který byl v minulosti ředitelem palíren Glenkinchie, Strathmill a Borders Distillery. První destilát by zde měl vzniknout koncem roku 2024. Sudy následně budou zrát v blízkosti moře.